Η Γη συνεχίζει να γυρίζει... (vids)

Μόλις τον 16ο αιώνα η Γη αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πλανήτες του δικού μας ηλιακού συστήματος, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι από την αρχαιότητα είχαν την περιέργεια να εξερευνήσουν το Σύμπαν, παρατηρώντας τις σχέσεις μεταξύ του ήλιου και των άστρων. Από τότε μέχρι σήμερα, ο άνθρωπος έμαθε πολλά για τη Γη. Ή μήπως όχι;Η Γη υπάρχει τα τελευταία 4,54 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η ζωή όμως πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πολύ αργότερα, για την ακρίβεια πριν ένα δισεκατομμύριο χρόνια, όταν η βιόσφαιρα της άλλαξε ριζικά την ατμόσφαιρα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, που επέτρεψαν σε μικροοργανισμούς να σχηματισθούν και κυρίως να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Πώς όμως δημιουργήθηκε η Γη;

Πέραν των όποιων θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, οι επιστήμονες κατάφεραν να δώσουν ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς δημιουργήθηκε η Γη, ως μέρος του Σύμπαντος, και με επίκεντρο τον Ήλιο.

Με μόλις 1% πιθανότητα η θεωρία να είναι λανθασμένη, πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια η Γη και οι υπόλοιποι 8 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος σχηματίστηκαν από μια μάζα σκόνης και αερίων σε σχήμα δίσκου που «ξεπήδησε» από τον σχηματισμό του Ήλιου.

Info

Η Γη είναι ο τρίτος κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο και ο πέμπτος   μεγαλύτερος σε μάζα από τους υπόλοιπους 8 του ηλιακού μας συστήματος.

Το σχήμα της Γης διαμορφώθηκε μέσα σε 10 με 20 εκατομμύρια χρόνια, ενώ η επιφάνεια της αρχικά ήταν συμπαγής, ενώ στη συνέχεια λόγω απομάκρυνσης από τη θερμότητα του Ήλιου, η επιφάνεια πάγωσε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια λεία κρούστα, ενώ το νερό που σχηματίστηκε διοχετεύτηκε στην ατμόσφαιρα.

Πώς άλλαξε η επιφάνεια της Γης τα τελευταία 600 εκατ. χρόνια:

Η Ζωή στη Γη

Μέχρι στιγμής, η Γη είναι ο μοναδικός πλανήτης στο Σύμπαν που αποδεδειγμένα έχει σχηματίζει μορφές ζωής.

Θεωρείται ότι η ζωή ξεκίνησε από υψηλές χημικές αντιδράσεις οι οποίες παρήγαν αυτοαναπαραγόμενα μόρια. Η ανάπτυξη της φωτοσύνθεσης επέτρεψε στην ενέργεια του Ήλιου να απορροφηθεί από τις διάφορες μορφές ζωής, ενώ το οξυγόνο που εκπέμφθηκε διοχετεύθηκε στην ατμόσφαιρα σχηματίζοντας το στρώμα του όζοντος.

Από κει και πέρα, η εξέλιξη της ζωής είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των μονοκυτταρικών οργανισμών που σιγά σιγά μετατρέπονταν σε πολυκύτταρους, οι οποίοι σχημάτιζαν ομάδες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, και επιβίωσαν χάρη στο στρώμα αυτό του όζοντος που είχε δημιουργηθεί.

Όμως η Ζωή έχει κινδυνεύσει περισσότερες από μια φορές. Και αυτό γιατί έχουν συμβεί συνολικά πέντε μαζικές εξαφανίσεις μορφών ζωής σε αυτά τα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια που υπάρχει η Γη.

Η τελευταία συνέβη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, όταν ένας αστεροειδής χτύπησε τη Γη και εξαφάνισε τους κυρίαρχους του πλανήτη, τους δεινοσαύρους. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν δεν συνέβαινε αυτό, δεν υπήρχε περίπτωση να γεννηθούν τα ανθρωποειδή, που αργότερα θα εξελιχθούν στη μορφή του σημερινού ανθρώπου.

Πάντως, το σίγουρο είναι (και αυτό είναι αποδεκτό από σχεδόν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας) πως αυτά τα «τυχαία» ή όχι γεγονότα της ολικής εξαφάνισης των μορφών ζωής είναι και αυτά που συντηρούν τελικά την ύπαρξη της ίδιας της ζωής στον πλανήτη.

Μια σύντομη αναπαράσταση από τους μονοκύτταρους οργανισμούς μέχρι τον άνθρωπο:

Τούτη η γης που την πατούμε

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που βρήκαμε (κυρίως από το διαδίκτυο) και που εξηγούν γιατί συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινή μας ζωή.

Ξέρατε λοιπόν ότι:

Οι σεισμοί όσο καταστροφικοί και φονικοί είναι για τον άνθρωπο, άλλο τόσο χρήσιμοι και ζωτικοί είναι για την ισορροπία του πλανήτη;

Η Γη είναι ο μοναδικός πλανήτης του ηλιακού συστήματος που διαθέτει τεκτονικές πλάκες. Αυτές λοιπόν υπάρχουν κάτω από τον φλοιό της Γης και μετακινούνται κάθε τόσο. Όταν δύο πλάκες συγκρουστούν, τότε η μια πλάκα μπορεί να περάσει κάτω από την άλλη.

Αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ σημαντική. Όταν τα μικροσκοπικά φυτά στους ωκεανούς πεθαίνουν πέφτουν στον πάτο. Αυτά τα υπολείμματα είναι πλούσα σε διοξείδιο του άνθρακα και και διοχετεύονται στο εσωτερικό της Γης όπου ανακυκλώνονται.

Άρα λοιπόν οι μετακινήσεις των πλακών απελευθερώνουν το συγκεντρωμένο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αποτρέποντας έτσι την υπερθέρμανση του εδάφους που θα ήταν καταστροφική για την οποιαδήποτε μορφή ζωής πάνω στον Πλανήτη.

Μερικά βασικά χαρακτηριστικά της Γης

Η Επιφάνεια της Γης έχει έκταση 510,065,284. 702 τ.χλμ.

Η μέση διάμετρος της φτάνει τα 12,745.591 km

Η μάζα της τα 5.9736?1024 κιλά

Η σύσταση της Γης αποτελείται κυρίως από Σίδηρο σε ποσοστό 33,1%, και ακολουθούν το Οξυγόνο σε ποσοστό 27,2% και Πυρίτιο σε ποσοστό 17,2%

Η ατμοσφαιρική σύσταση της αποτελείται από Άζωτο σε ποσοστό 77% και Οξυγόνο σε ποσοστό 21%.

Η Γη έχει σχεδόν το σχήμα της σφαίρας

Το σχήμα της Γης είναι ελλειπτικό και αυτό γιατί η περιστροφή της το προκαλεί. Αν μετρήσουμε την διάμετρο της Γης από τον Βόρειο ως τον Νότιο Πόλο θα ανακαλύψουμε ότι είναι περίπου 43 χιλιόμετρο μικρότερη από την διάμετρο του Ισημερινού.

Η Γη αποτελείται κυρίως από σίδηρο

Αν κόβαμε σε κομμάτια τη Γη, αυτό που θα βλέπαμε είναι η κυριαρχία του Σιδήρου που υπάρχει σε ποσοστό 33.1%. Οι περισσότερες ποσότητες όμως βρίσκονται κοντά στον πυρήνα της Γης. Ειδικά εκεί, αν μπορούσε ο άνθρωπος να φτάσει (πράγμα αδύνατον) θα έβρισκε ότι η ποσότητα του Σιδήρου θα έφτανε το 88% των συστατικών!

Το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό

Εντάξει, αυτό το μαθαίναμε και στο σχολείο, αλλά το θέμα είναι ότι η ανθρωπότητα το συνειδητοποίησε όταν πρωτοστάλθηκαν αστροναύτες στο διάστημα!

Η ατμόσφαιρα τελειώνει στα 10.000 χιλιόμετρα

Η ατμόσφαιρα της Γης είναι πιο παχιά στα πρώτα 50 χιλιόμετρα σχεδόν, αλλά στην πραγματικότητα φτάνει τα 10.000 χιλόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Η εξώσφαιρα ξεκινά από τα 500 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια και τελειώνει στα 10.000 χλμ. Από εκείνο τη σημείο και μετά, κάθε αντικείμενο μπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητα της Γης και να “πετάξει” από τον ηλιακό αέρα.

Η Γη είναι ένας τεράστιος μαγνήτης

Λέγαμε λίγο πριν ότι ο πυρήνας αποτελείται κυρίως από σίδηρο. Αυτό λοιπόν το μέταλλο έχει “προσφέρει” τα μαγνητικά πεδία τα οποία εκτείνονται από πάνω μέχρι κάτω, κοντά στους πραγματικούς γεωγραφικούς πόλους.

Τα μαγνητικά πεδία βγαίνουν από την επιφάνεια της Γης και φτάνουν σε μια “περιοχή” της ατμόσφαιρας που αποκαλούμε μαγνητόσφαιρα. Αυτή η περιοχή είναι που μας προφυλάσσει από τον ηλιακό άνεμο, καθώς αν δεν υπήρχε θα χτυπούσε κατευθείαν τη Γη, διοχετεύοντας τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας.

Η Γη από ψηλά:

Η πραγματική ημέρα δεν έχει 24 ώρες

Για την ακρίβεια, η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονα της, διαρκεί 23 ώρες, 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

Να γιατί έχουμε δίσεκτα έτη

Ένας χρόνος για τη Γη δεν έχει ακριβώς 365 ημέρες, αλλά 365,2564 ημέρες. Αυτές οι επιπλέον ,2564 ημέρες δημιούργησαν την ανάγκη στους ανθρώπους να καθιερώσουν τα δίσεκτα έτη κάθε τέσσερα χρόνια, προκειμένου να συμπληρώνεται αυτό το το ,2564!

Η Σελήνη δεν είναι ο μοναδικός δορυφόρος

Όπως γνωρίζουμε όλοι, η Γη έχει ένα φεγγάρι. Αλλά πόσοι από μας γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο επιπλέον αστεροειδή που είναι “κλειδωμένα” γύρω από τη Γη;

Αυτοί δύο μικροί δορυφόροι ονομάζονται 3753 Cruthne και 2002ΑΑ29. Εντάξει, μπορεί να μην έχουν και πολύ εύηχα ονόματα αλλά ο πρώτος έχει διάμετρο 5 χλμ και θεωρείται το δεύτερο φεγγάρι.

Ο δεύτερος έχει διάμετρο μόλις 60 μέτρα και διαγράφει μια τροχιά γύρω από τη Γη κάθε 95 χρόνια.

Η Γη είναι ο μοναδικός πλανήτης που έχει Ζωή

Πράγμα που σηκώνει πολύ συζήτηση, ιδίως με αυτούς που πιστεύουν σε μικρά πράσινα ανθρωπάκια.

Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά είναι ότι στο δικό μας ηλιακό σύστημα είμαστε ολομόναχοι.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει νερό στον Άρη και αλλά και στον δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ένδειξη ζωής μέχρι στιγμής.

Η Ζωή κυριαρχεί στον Πλανήτη Γη:


Ηλεκτρονική βιβλιογραφία:

http://www.nasa.gov/topics/ earth/earthday/earthday_mall. html

http://science. nationalgeographic.com/ science/space/solar-system/ earth.html

http://www.universetoday.com/guide-to-space/earth/

http://en.wikipedia.org/wiki/Earth

FOLLOW:
comments powered by Disqus

TAGS:

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή

Μην τα χάσετε